четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Нежен мус от круши с парченца шоколад / Pear mousse with chocolate


Колкото и много човек да готви, все ще има нещо, което чака да се сготви. Така при мен в хладилника отново има един заек, (чийто генерален спонсор е дядо), няколко зелки от баба и една чиния с круши, които просто вече се начакаха.

И въпреки че не съм много в кондиция днес, заради "остатъците" от първия грип за годината, който ме навести, все пак реших, че не мога повече да отлагам. И тъй като крушите вече бяха започнали да загниват и бяха в онзи невероятен цвят - "зомби кафяво", трябваше да намеря рецепта, където се ползва пюре от круши. И да ви кажа честно - не са много!


Харесах си тази като основа на това, което ще нарека мой успешен експеримент. :) Радвам се, че успях да създам нещо толкова простичко на пръв поглед, но същевременно толкова елегантно и интересно.

Необходими продукти:

50 гр шоколад (плюс още за декорация)
2 бр. готови блатове
1 ч.ч. пюре от круши (2-3 круши)
250 мл течна сладкарска сметана
50 гр пудра захар
1-2 с.л. ликьор (аз използвах този)
1/2 с.л.  лимонов сок
1 пакетче желатин
1 щипка сол

за ганаша: 
100 мл сметана
100 гр черен шоколад

За крема с круши:
2 жълтъка
5 с.л. захар
2 с.л. сладък ликьор
1/2 ч.ч. пюре круши

Като за начало изрязваме с помощта на чаша малки кръгчета от готовите блатове. Аз успях да направя общо осем двойки кръгчета.


Следващата стъпка е да приготвим муса. В касерола смесваме пюрето от круши, лимоновия сок, пудрата захар, щипка сол и една супена лъжица от плодовия ликьор. Аз използвам домашно направения ми смокинов ликьор, тъй като прекрасно се съчетава с вкуса на круши.


Слагаме касеролата на котлона и бъркаме, докато всичко се хомогенизира. След това добавяме накиснатия предварително в малко вода желатин и разбъркваме, докато се разтвори в пюрето, като внимаваме течността да не заври.
След като всичко е готово, дърпаме от огъня и оставяме леко да се охлади, като през това време разбиваме сметаната в подходящ съд.


Прибавяме пюрето от круши към сметаната, като разбъркваме хубаво. Аз реших да добавя и останалите парченца от блатовете, както и малко нарязан на ситно черен шоколад с лешници.


Смесете всичко хубаво, като се стремите да запазите въздушността на десерта.


Сега сложете по две-три супени лъжици от сместа върху едно от капачетата, като се стремите да е разпределена равномерно. След това поставете още едно капаче отгоре, и изравнете муса посредством нож. Технологията е същата като измазването на торти. Първоначално се опитах да направя малки "якички" на капачетата с помощта на хартия за печене, но се оказа, че само си усложних работата. Всъщност мусът е достатъчно плътен и може да се оформя и така.


Следва направата на ганаша. В касерола затопляме сметаната и след като е пред завиране, добавяме  шоколада. Разбъркваме хубаво до пълното разтапяне на шоколада.


След това разпределяме от шоколада върху муса, като се стремим да оформим "богати" шоколадови капачета.


Ето ги и в завършен вид:



След като опитах муса, си дадох сметка, че десертът може да понесе още круши. За следващия път със сигурност ще добавя още пюре от круши към него, но за този път реших да създам още един елемент  към десерта. Той не е задължителен и можете да го пропуснете. Ако решите все пак да си поиграете на готвене още малко, ето какво трябва да направите:

Тъй като разполагах с още от презрелите круши, изчистих няколко и направих още половин чаена чаша пюре. След това разбърках с миксер два жълтъка и  5 с.л. захар (плюс още една лъжичка от ликьора, по желание), до побеляването им. Пренесох на котлона на водна баня, докато кремът се сгъсти. Това е и техниката за направата на класически крем "забайон", за който съм ви разказвала подробно в рецептата за моето тирамису.
Още топлия крем оставяме на страна и през това време слагаме отново на котлона да се затопли пюрето от круши. Накрая прибавяме пюрето към още топлия крем, при продължително бъркане.

Така готовия крем разпределяме на дъното на чиния за сервиране ето така:


Отгоре поставяме  муса и украсяваме с резен прясна или изсушена круша.


Не пропускайте да направите този очарователен десерт за вас или вашите гости!


11 коментара:

  1. Е, това е... Направо ще се засрамя, имайки предвид, че все още не съм приготвяла мус...
    Ама твоят е жесток, Люси, браво! ;)
    Слънчеви и усмихнати поздрави ти изпращам. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! И все пак, трябва да подчертая, че това не е класически мус и ако решиш да си приготвиш, те съветвам да използваш рецептата от моята "Мус торта с нуга" :) Силни прегръдки за теб!

      Изтриване
  2. Blagodaria za retseptata Lusi! Neveroiatna si!

    ОтговорИзтриване
  3. Люси, направо не мога да спра да преглъщам. Такава красота си сътворила, браво. А съм сигурна, че е и неустоимо вкусно. Прекрасен есенен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение!
    Ароматно, оригинално поднесено и вкусно :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мая, Таня и Дани, благодаря ви за добрата оценка и милите думи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Здравей, Люси! Следя твоя блог с голям интерес и вече изпробвах няколко рецепти. Всичко, което опитах, стана много вкусно и вече категорично се доверявам на твоите предложения!
    Искам да попитам какъв желатин използваш за този мус? Благодаря предварително!
    Поздравявам те за всичко, което правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елица и благодаря за отличната оценка, която поставяш на рецептите ми! Ползвам желатина на Др. Йоткер! Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  7. Благодаря за поредното изкушение, Люси! Следя твоите творения и съм възхитена от кулинарните ти умения!! Успех и здраве ти желая! Йорданка Карчина - Дани

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...